Lid worden

Gezocht: warmtecoaches

Heeft u interesse in een opleiding tot warmtecoach (vrijwilligerswerk). De gemeente Den Helder biedt  hiervoor een opleiding aan.

Wat is een warmtecoach?

“Een warmtecoach is een vrijwilliger die helpt om woningen energiezuiniger te maken. De warmtecoach scant een huis o.a. met een warmtecamera en geeft tips om energie te besparen. Dat kunnen eenvoudige veranderingen zijn, zoals de gordijnen wat eerder dicht doen, korter douchen of ledlampen gebruiken. Of geeft de tip om tochtstrippen en radiatorfolie aan te brengen of een brievenbusborstel te monteren. Maar geeft ook advies over zonnepanelen, cv-installatie of een warmtepomp. Warmtecoaches zijn vrijwilligers met interesse voor energiebesparing. Meestal hebben ze technische kennis over woningen en installaties.”

De inhoud van de opleiding:

Training 1: Introductie & Gesprekstechnieken 

De training start met een goede en duidelijke introductie van elkaar, wat een energiecoach is, wat er speelt in de gemeente en wat de doelen zijn. Ook wordt de focus gelegd op het juist voeren van een coach/adviesgesprekken. Tijdens deze training worden de verschillende stappen in het advies proces besproken. Wat zijn de adviesregels, hoe ga je om met weerstand en wat zijn do’s en don’ts.

Training 2. Isoleren en ventileren 

Betreft stap één en stap twee naar een aardgasvrije woning. De mogelijke maatregelen (no-regret) op het gebied van gevel-, dak-, vloer- en glasisolatie worden doorgenomen. Ook gaan we in op gezond en duurzaam ventileren. Aspecten als kosten en besparingen en praktijkervaringen worden meegenomen in de presentatie. Alsmede de relevantie en doorkijk naar de voorbereiding op aardgasvrij.

Training 3. Efficiënt met elektriciteit 

Betreft verschillende kleine maatregelen die elektriciteit besparen. Daarnaast wordt stap drie naar een aardgasvrije woning besproken. Duurzame energie- opwekking (zonnepanelen, collectoren en windturbines) op een woning. Aspecten als kosten, besparingen en praktijkervaringen worden meegenomen in de presentatie.

Training 4. Duurzaam verwarmen en koelen 

Betreft verschillende kleine maatregelen die gas besparen. Daarnaast wordt stap vier naar een aardgasvrije woning behandeld. Dit zijn de alternatieve verwarmingsvormen voor aardgas. Ook worden de mogelijkheden voor duurzaam koelen meegenomen. Aspecten als kosten en besparingen en praktijkervaringen worden meegenomen in de presentatie.

Training 5. Infrarood

Betreft een avond waarbij de deelnemers een training krijgen over infraroodtechniek, over de IR camera (FLIR) en over het interpreteren van infrarood afbeeldingen. Ook tijdens deze training wordt de woning als casus genomen en staat het verder helpen van een bewoner centraal.

Wanneer is de training?

Er is een ochtendcursus die 16 februari 2023 start en een avondcursus die 9 maart 2023 start.

Heeft u belangstelling voor deze opleiding neem dan contact op met Paul Kok van de gemeente Den Helder via het mailadres: pa.kok@denhelder.nl

De cursusdata zijn:

Overdag

Tijdstip: start 9.30 – 12.30 uur:

  • Donderdag 16 februari
  • Donderdag 23 februari
  • Donderdag 2 maart
  • Donderdag 9 maart
  • Donderdag 16 maart (Infrarood)
  • Donderdag 23 maart (onder voorbehoud optionele 6de dag – praktijk dag, tijdstip nog nader in te vullen)

Mochten er voor 2 maart veel afmeldingen komen i.v.m. voorjaarsvakantie dan kunnen de trainingen nog een week opschuiven.

Avond

Tijdstip start 19.30 – 22.20 uur

  • Donderdag 9 maart
  • Donderdag 16 maart
  • Donderdag 23 maart
  • Donderdag 30 maart
  • Donderdag 6 april (Infrarood)
  • Donderdag 13 april (onder voorbehoud optionele 6de dag – praktijk dag, tijdstip nog nader in te vullen)
Vorige Alle nieuwsberichten Volgende

Delen op