Artikel Helders Nieuwsblad
Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de BVJ verscheen het volgende artikel in het Helders Nieuwsblad van 28 januari 2022:
JULIANADORP – De Belangen Vereniging Julianadorp (BVJ) bestond 23 januari jongstleden op de kop af 30 jaar. ‘De BVJ is er voor de bewoners van Julianadorp om ze te faciliteren bij het verbeteren van hun leef- en woonklimaat. Daarbij wil de BVJ een aanspreekpunt zijn voor de gemeente als het om bewonersbelangen gaat en zal de BVJ alert zijn, met hulp van bewoners, om te reageren als bewonersbelangen in het geding zijn’, zo vermeldt de website.
‘Goodwill is er, nu nog meer leden!’
“Naar mijn mening is de BVJ destijds opgericht omdat er toen al bewonersbelangen waren waarvan het idee bestond dat er te weinig aandacht aan werd besteed”, laat bestuurslid Jos Alberink desgevraagd weten. Samen met voorzitter Rob Schilder, penningmeester André van der Woude en de overige bestuursleden Els de Jong, Gerda Nederstigt en Jeannet Bakkum, maakt hij deel uit van het zeskoppige bestuur van de BVJ. Alberink: “Julianadorp is heel gefaseerd gebouwd. In dat hele proces speelden onder meer zaken als inrichting van de openbare ruimte waar mensen zich al gauw bij betrokken voelen.” Voorzitter en bewoner van het eerste uur Rob Schilder: “Naar die betrokkenheid werd toentertijd niet echt gevraagd door de gemeente. Burgerparticipatie is echt wel iets van de laatste jaren en met de nieuwe omgevingswet straks krijgt dat vaste vorm.” Alberink: “Ons pleidooi is altijd: ‘als je plannen maakt betrek dan de bewoners erbij en doe dat dan aan de voorkant van het planproces en niet aan de achterkant. Want als je bij het kruisje moet tekenen is burgerparticipatie niet meer interessant natuurlijk. Hierin is nog een wereld te winnen in Den Helder.”
Bundelen
In de 30 jaar van haar bestaan is meer dan eens gebleken dat de BVJ er wel degelijk toe doet. Alberink: “De belangenvereniging is destijds voortgekomen uit twee andere bewonersorganisaties. Die kwamen tot de conclusie dat krachtenbundeling betere resultaten opleverde, hetgeen uiteindelijk samenvloeide in de BVJ. Het grappige is dat er in de doelstelling van destijds niet zoveel veranderd is. De motieven waarop de club is opgericht vormen nog steeds dezelfde redenen die er nu ook nog toe doen. Wij willen tijdig geïnformeerd worden over komende ontwikkelingen in ons dorp en houden ook zelf de ontwikkelingen goed in de gaten. Het is aan de bewoners of zij bij ongunstige ontwikkelingen actie willen ondernemen of niet. Wat we níét zijn is een kantoortje waar je je problemen dropt en vraagt of wij dat even gaan oplossen. Dat willen we niet en kunnen we niet, qua menskracht. Schilder: “Het begint vaak wel met een vraag. Deze vraag kunnen wij dan stellen bij een partij die daar bij betrokken is, of dat nu een gemeente is of een andere organisatie. Dan komt die informatie bij elkaar en áls we er daarmee doorpakken dan vragen we betrokkenheid van de inwoners.”
Verbeterpunten
Naast zaken als het voorkomen van sloop en realisatie van het Spel en Avonturenpark, het behoud van de buslijnen van en naar Julianadorp, de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs De Slenk en het opknappen van de woonomgeving van de ‘bloemkoolwijken’, zijn er volgens het bestuur de komende jaren nog genoeg verbeterpunten in Julianadorp. Schilder: “Hierbij denken we aan ruimte- en inrichtingsproblemen in verschillende delen van ons dorp, de geluidsoverlast op de Breewijd/Zuiderhaaks, de verkeerssituatie op de Schoolweg, de oversteek Lidl/Winkelcentrum Riepel, de brakwaterproblematiek in de Willem Alexanderhof, het behoud van de groenstructuur Noorderhaven en de renovatie van het Loopuytpark.”
Leden
De BVJ beschikt momenteel over ruim 300 leden op een inwonertal van 7.000 huishoudens. Het bestuur is derhalve van mening dat dit aan de weinige kant is. “Onze goodwill is vele malen groter dan het aantal leden. Aan de kosten van het lidmaatschap kan het niet liggen, want voor 7 euro per jaar ben je al lid. Voor dat geld word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in Julianadorp. Dan kun je vervolgens voor jezelf uitmaken of je er iets mee te maken hebt of niet. Op het moment dat je daar vraagtekens bij hebt, kun je bij ons aan de bel trekken. Dan gaat het balletje rollen en gaan we ermee aan de slag. Het komt ook voor dat bewoners zelf ideeën c.q. oplossingen aandragen. Dat is mooi want we handelen tenslotte puur vanuit het perspectief om oplossingsgericht te werken. Alleen met de steun van onze betrokken bewoners zijn wij in staat om zaken aanhangig te maken. Des te meer leden, des te meer daadkracht, vandaar onze oproep voor nieuwe leden. Zij kunnen bijvoorbeeld ook voor een bepaalde taak of in een speciale werkgroep worden ingezet. Zo is Els specifiek voor de sociale media bij ons binnengekomen. Overigens kunnen we nieuwe bestuursleden ook goed gebruiken.”
Jubileumacties
In het kader van het 30-jarig bestaan ontvangen de trouwe leden een attentie namens de BVJ. Els de Jong: “Daarnaast voeren we een actie om 30 boeketten weg te geven. Iedere bewoner van Julianadorp kan een mededorper bij de BVJ voordragen waarvan hij/zij vindt dat die persoon een bloemetje verdient. Ook zijn we druk bezig met een nieuwe actie tot het werven van nieuwe leden. Daar komen we binnenkort mee in de lucht. Ook zijn we van plan iets met Burendag op touw te zetten. Deze Burendag vindt plaats op 24 september 2022. Dus houd onze website in de gaten, die binnenkort geheel vernieuwd online gaat.”
Wie de BVJ als schakel tussen de bewoners en beleidsmakers wil steunen en betrokken wil zijn bij de toekomst van Julianadorp kan lid worden via de website www.debvj.nl. Voorzitter Rob Schilder besluit met: “Het is tenslotte je eigen leefomgeving waar je voor strijdt.”
Naast de website is de vereniging ook vertegenwoordigd op Facebook en Instagram.