Geluid wegverkeer Willem-Alexanderhof
Woningen Willem-Alexanderhof wel of niet voldoende aangepast voor geluid vanaf de weg?
Momenteel zijn in de Willem-Alexanderhof woningen in de verkoop die binnen de geluidszone van 52-54 dB gebouwd worden, veroorzaakt door de randweg Verlengde Zuiderhaaks. Het blijkt dat het potentiële kopers niet gemakkelijk wordt gemaakt om hierover voldoende informatie te krijgen van betrokken partijen.
De BVJ is benaderd door potentiële kopers nadat zij artikelen op de website van de BVJ hadden gelezen. Na het lezen rezen bij hen vragen over geluiddempende maatregelen in de gevel van de woning, die zij graag beantwoord zagen door de makelaar. Volgens de makelaar hoefden zij zich geen zorgen te maken maar de inhoudelijke informatie was niet geruststellend. Het onderzoeksrapport dat SWECO* heeft opgesteld voor de bestemmingsplanwijziging spreekt van speciale bouwkundige maatregelen in de gevel om het geluid voldoende te dempen van 52-54 dB naar de wettelijke norm van 33 dB.
Op eerdere vragen van de BVJ gaf de gemeente aan dat bij de vergunningverlening een isolerend pakket wordt vastgelegd. Dit isolerende pakket staat ook op de bouwtekeningen, waaraan de aannemers gehouden zijn. Hier ligt ook een controlerende taak voor de vergunningverlenende instantie.
Als je dan als potentiële koper vraagt naar de maatregelen krijg je als antwoord dat de woning voldoet aan alle eisen en dat geen aanvullende maatregelen hoeven te worden getroffen. Specifieke informatie wordt niet verstrekt. En nee, de woning krijgt normaal isolerend glas.
Toen de raad besloot voor het toepassen van de norm voor verstedelijk gebied heeft de BVJ gepleit voor een goede informatievoorziening aan kopers en adequaat toezicht op de uitvoering van (geluiddempende) bouwkundige voorzieningen. De gemeente verschuilt zich achter haar wettelijke plicht. De koper mag het zelf uitzoeken. De BVJ heeft bij de gemeente een aantal vragen neergelegd en kreeg de volgende reacties:
Hoe worden toekomstige bewoners geholpen bij hun onderzoek om een beeld te krijgen van eventuele benodigde maatregelen? Kunnen zijn bijvoorbeeld gemakkelijk het onderzoek van SWECO vinden?
Antwoord van de gemeente: De makelaar heeft deze informatie.
Zijn in de vergunning, waar de aannemer over spreekt, voldoende waarborgen aanwezig waarmee de aannemer wettelijk verplicht is voldoende maatregelen in de woning aan te brengen?
Antwoord van de gemeente: Een grondgebonden woning is niet vergunningsplichtig voor de bouwtechnische activiteit. De kwaliteitsborger is verantwoordelijk voor de controle of een woning wordt gebouwd conform de technische vereisten.
Hoe is het toezicht ingericht op het aanbrengen van deze bouwkundige maatregelen, die ervoor moeten zorgen dat het geluid van de weg in de woning onder de wettelijke vastgestelde norm wordt teruggebracht?
Antwoord van de gemeente: Het is de verantwoordelijkheid van de kwaliteitsborger om hierop toe te zien en indien nodig contact op te nemen met de gemeente voor handhaving, als de aannemer niet bouwt conform de vastgestelde normen.
De rol van de kwaliteitsborger komt voort uit de wet Kwaliteitsborging die van toepassing is als de vergunning na 1 januari 2024 is verleend. Deze rol werd eerst door de gemeente vervuld maar bij nieuwe vergunningen dient de initiatiefnemer van het bouwplan zelf iemand in te huren om dit werk te doen. Dat is dus in dit geval de projectontwikkelaar.
U begrijpt de potentiële kopers die ons hebben benaderd zijn inmiddels afgehaakt. Heeft u al gekocht of overweegt u te kopen. Zoek hulp bij dit aankoopproces, bijvoorbeeld bij ‘Vereniging Eigen Huis’.
In een laatste mailwisseling met de gemeente wordt aangegeven “dat het mogelijk is om de tekeningen bij de gemeente op te vragen via de gemeentelijke website. Ook is het mogelijk om een bouwkundige keuring te laten doen voordat een woning wordt gekocht. De gemeente kan potentiële kopers niet informeren over al hun rechten met betrekking tot de koop van een woning. Het juridisch loket, Vereniging Eigen Huis, e.d. kunnen deze informatie wel verschaffen.”
*Het rapport van SWECO is te vinden in het dossier van WAH-Oost op ‘www.ruimtelijkeplannen.nl’.