Lid worden

Verslag ALV 2025 (concept)

Verslag ALV 2025 (concept)

Notulen Algemene Leden Vergadering BVJ 20 maart 2025. 

1. Opening. 

De voorzitter opent de vergadering en heet allen welkom op de vergadering. 

Er is een afmelding ontvangen van 2 leden. Er zijn, volgens de presentielijst, 41 aanwezigen bij de vergadering. 

De voorzitter stelt het bestuur van de BVJ voor. 

2. Vaststellen notulen ALV 2024.

Er zijn geen vragen of opmerkingen over de notulen en deze zijn hierbij vastgesteld. 

3. Jaarverslag 2024 

De voorzitter geeft d.m.v. een aantal dia’s een toelichting op het jaarverslag 2024. Het verslag is twee weken geleden gepubliceerd op de website van de BVJ.  

Kort wordt een overzicht van de bijeenkomsten van het bestuur en de werkgroepen aangegeven. Een overzicht van de publicaties, uitgereikte flyers en de sociale mediakanalen wordt vermeld. 

Het ledenaantal is gegroeid tot 554 leden (“gezinnen”) en de groei van 294 leden in het jaar 2020 tot het aantal van 554 leden in het jaar 2024 ervaart het bestuur als zeer positief.  Onverminderd blijft het bestuur doorgaan met de werving van nieuwe leden. De BVJ-flyer is ook vernieuwd en dit levert mogelijk ook meer leden op. 

De voorzitter bespreekt het overzicht van de speerpunten en welke werkgroepen de specifieke speerpunten oppakken. Het grote voordeel van het werken met werkgroepen is dat er veel meer capaciteit beschikbaar is en het geeft meer daadkracht aan het bestuur om de vele onderwerpen aan te pakken. Het vergroot de draagbaarheid van de uitkomsten als er met meer leden aan de speerpunten wordt gewerkt. Van belang is dat de werkgroepen goede ondersteuning krijgen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Voor wat betreft de speerpunten “Budgetverdeling over stadsdelen” en “Winkelaanbod” zijn er nog geen activiteiten uitgevoerd. De voorzitter beantwoordt enkele vragen over de problematiek rondom woonhuizen (bloemkoolwijken / landjepik / parkeerdruk).  

In het kort worden de ontwikkelingen van de onderstaande werkgroepen besproken: 

  • Werkgroep Groen & Natuur: 

De aandachtspunten voor de werkgroep zijn: het verdwijnen van groen in de straat, het onderhoud van het openbaar groen en de aanplant van groen in nieuwe wijken​.  De werkgroep heeft een succesvolle bijdrage geleverd aan meer groen in de wijk Willem-Alexanderhof, bij het ontwerpen van groen in het ontwerp van het te realiseren terrein van ONS (gebied tussen het Junior College en ’s Heerenloo bedoeld voor Ontspanning, Natuur en Sport) en heeft onder andere invloed/advies bij het onderhoud van het groen.​ De uitdaging voor de werkgroep en BVJ is hoe de gemeente vorm gaat geven en geeft aan de wettelijke vereiste participatie.​ De gemeente heeft nog geen (concept) gebiedsplan Julianadorp gepresenteerd dus er is ook nog geen invloed bij planvorming. We lopen dus nu eigenlijk achter de feiten aan en zouden graag bij het begin van de planvorming betrokken worden. 

  • Werkgroep Mobiliteit (voorheen Buurtbus): 

Een zeer belangrijk aandachtspunt voor de werkgroep is de noodzaak van een heldere koers van de overheid, wat wil men nu als aanvulling op het openbaar vervoer?​ 

Resultaten: de werkgroep heeft een goed contact met provincie, gemeente en Connexxion. Begrip van de problematiek (keuze buurtbus of belbus en rekening houdend met de geografie van Julianadorp (veel bloemkoolwijken). Een buurtbus voegt onvoldoende toe. Voor de belbus is er nog onvoldoende draagvlak binnen de gemeente. Vanuit de vergadering wordt aangegeven of het initiatief van Humanitas/ ANWB (vervoer door een vrijwilliger met de eigen auto) een kans kan bieden voor de werkgroep. De werkgroep geeft aan dat dit initiatief nog zo nieuw is dat het nog niet besproken is in de werkgroep. 

  • Werkgroep Cultureel Erfgoed: 

Het historische gebouw School 1 is het eerste wapenfeit van de groep, het gebouw heeft de status van gemeentelijk monument gekregen en nu is het van belang dat de exploitatie van het gebouw vorm krijgt.  De gemeente stelt zich momenteel terughoudend op en wacht de ontwikkelingen van ONS en het JHC/JVC terrein af. De gemeente is in gesprek met ondernemers en er zijn enkele dorpers, die het gebouw een maatschappelijke functie willen geven. Het is afwachten op actie van de gemeente. 

De werkgroep heeft ook meerdere objecten in onderzoek voor het behoud van deze gebouwen.  De werkgroep heeft ook het beheer van de website: “Julianadorp Parel van de Kop” overgenomen.  Hiervoor is vanuit een andere stichting geld beschikbaar gesteld aan de BVJ en we zijn nu nog op zoek naar ​vrijwilligers, die dit willen oppakken. 

  • Werkgroep Schoolweg: 

De werkgroep heeft een teleurstellende ambtelijke reactie gekregen op de analyse van de werkgroep​. De groei van het verkeer als gevolg van de woningbouw in Julianadorp Oost heeft negatieve effecten door de weginrichting. De ambtelijke reactie gaf geen oplossingen en geen perspectief. De werkgroep beraadt zich op nieuwe activiteiten​ en is in afwachting van de ontwikkelingen van de plannen in Julianadorp Oost. 

  • Werkgroep Verkeersveiligheid: 

De werkgroep heeft de resultaten van de gehouden enquête verwerkt in een presentatie en aangeboden aan de gemeente. In oktober 2024 heeft een ambtelijk overleg plaatsgevonden waarbij vanuit de verkeersdeskundigheid is gereflecteerd op de presentatie.  De werkgroep heeft daarna overleg gevoerd met de betrokken wethouder en is in afwachting van de reactie van het college. 

Bestuur en werkgroep hebben al meermalen gevraagd om de verkeersproblematiek, zoals de Langevliet, Breewijd, kruispunt Langevliet/Van Foreestweg, ontsluiting van het nieuwe ONS terrein en nieuwbouw Prinses Margrietschool in onderlinge samenhang te benaderen. Het is nog niet bekend wanneer de gemeente duidelijkheid kan geven. Het nieuwe fietspad aan de Zuidwal zal dit jaar worden aangelegd. 

De voorzitter licht een aantal punten/onderwerpen toe van de uitgevoerde activiteiten.  Vanuit de vergadering wordt een vraag gesteld over de gebouwen van de Vogelweischool. Aangegeven wordt dat vanuit de gemeente een nieuwe projectleider is aangesteld en er wordt nu een nieuw plan gemaakt. Dit vervangt de eerdere twee voornemens van de vorige projectleiders (woningeenheden voor jongeren en huisvesting voor gemeente zelf). De verwachting is dat de gebouwen nog even worden gebruikt en uiteindelijk worden gesloopt. Vanuit de vergadering wordt gevraagd of er kennis is van de oude boerderijen in de Koegras-polder t.b.v. de werkgroep Cultureel Erfgoed. 

De voorzitter geeft aan dat een werkgroep Jeugdvoorzieningen is ingesteld en dat we een oproep hebben gedaan voor de werkgroep Ruimtelijke Ordening in oprichting. Deze werkgroep is van belang als de gemeente een gebiedsplan voor Julianadorp gaat presenteren. 

4. Financieel jaarverslag 2023.  

De voorzitter geeft een uitgebreide toelichting op de: 

  • Balans (Activa, Passiva en Toelichting mutatie kapitaal); 
  • Resultatenrekening (Opbrengsten en Overige omzet); 
  • Huisvestingskosten & Bestuurskosten; 
  • Exploitatiekosten; 
  • Algemene kosten. 

5. Verslag Kascontrolecommissie. 

De voorzitter van de kascontrolecommissie mevrouw M. Driehuis geeft aan dat de heer G. Dalenoord en zij de stukken hebben gecontroleerd. Zij constateren, na o.a. uitvoering van een aantal steekproeven, dat de financiële administratie er zeer duidelijk uitziet, dat alles correct is en zij complimenteren de penningmeester voor de wijze, waarop de financiële administratie gevoerd wordt. 

De kascontrolecommissie, gezien de bevindingen tijdens de controle, stelt voor aan de vergadering om de penningmeester c.q. het bestuur decharge te verlenen voor het gevoerde financiële beleid.  

De vergadering gaat onder applaus hiermee akkoord. 

De voorzitter bedankt de kascontrolecommissie en geeft aan dat er nu twee nieuwe leden benodigd zijn. De heer J. Alberink en A. Kisteman  nemen zitting in de kascontrolecommissie en de heer J. van Velzen stelt zich beschikbaar als reserve lid. De vergadering gaat hiermee akkoord. 

6. Begroting 2025. 

De voorzitter geeft een toelichting op de begroting en licht de activiteiten toe. De vergadering gaat akkoord met de begroting. 

7. Samenstelling Bestuur. 

De voorzitter geeft een toelichting op het rooster van aftreden, dit rooster voorziet in een spreiding van aftreden van bestuursleden zodat zoveel mogelijk continuïteit kan worden gewaarborgd. 

De voorzitter geeft aan dat we als bestuur afscheid gaan nemen van de heer I. Schuurman. Er wordt in een afscheidswoord door de voorzitter stilgestaan bij de grote inzet en betrokkenheid van de heer Schuurman en vanuit het bestuur wordt een attentie aan hem overhandigd. Hierna volgt applaus van de vergadering.  

De voorzitter geeft aan dat hij volgens rooster aftredend is en stelt zich beschikbaar voor een nieuwe periode. De vergadering gaat akkoord met de herbenoeming van de heer R. Schilder. De voorzitter geeft aan dat hij het voorzitterschap komend jaar gaat overdragen en dat vernieuwing van het bestuur van groot belang is. Het bestuur gaat ook hiermee aan de slag. 

Het bestuur bestaat nu uit de navolgende leden: 

  • Mevrouw E. De Jong einde termijn 2027 
  • De heer R. Schilder einde termijn 2028 (Voorzitter) 
  • De heer L. Cammel einde termijn 2026
  • De heer U. Smit einde termijn 2026
  • De heer J. van den Nieuwenhuijzen einde termijn 2026 (Secretaris) 
  • Mevrouw E. van Roijen einde termijn 2027 
  • Mevrouw J. Duineveld einde termijn 2027 (Penningmeester)

8. Rondvraag en afsluiting formele deel ALV.

De voorzitter vraagt of er leden zijn die een vraag willen stellen? 

I. Vraag: Kan de BVJ iets doen aan de leegstand in winkelcentrum Drooghe Weert? 

Antwoord Vz: De BVJ pakt zaken op voor bewoners maar leegstand voorkomen in een winkelcentrum ligt bij de eigenaar en de ondernemers zelf. Het aantal m2 voor een winkel van een grotere winkelketen ligt 150% hoger dan de beschikbare ruimte.  De eigenaar is overigens actief aan het zoeken naar een ondernemer die wil starten. 

 II. Vraag aan de vergadering of zij hun waardering kunnen uitspreken voor de grote inzet en acties van het BVJ-bestuur en andere actieve vrijwilligers. 

Applaus volgt.  

Antwoord Vz: Dank u voor dit mooie compliment aan het bestuur en vrijwilligers. 

 III. Vraag:  Kan de BVJ contact kan opnemen met de provincie om budget vrij te maken voor de verkeersonveilige plekken in Julianadorp? Veilige fietspaden en wegen zijn ook van belang voor het toerisme en wellicht ziet de provincie dit belang ook? 

Antwoord Vz: Dit is een goede suggestie.  

IV.  Vraag: Vraagsteller geeft aan dat de bewoners van de Schoolweg, indien zij mogelijk last kunnen krijgen van verzakkingen van hun huizen vooraf foto’s kunnen maken die later gebruikt kunnen worden om schade te kunnen aantonen. 

Antwoord Vz: Duidelijk advies. 

De voorzitter geeft aan dat er na de pauze een lezing verzorgd zal worden door Dhr. M. Jansen over het burgerinitiatief Ontspanning, Natuur & Sport (ONS). 

De voorzitter sluit de vergadering.