Lid worden

Dorpsmonumenten

Sinds enige tijd staat een bord van een aannemer bij gebouw Erica en wordt gesproken over nieuwbouw van de Prinses Margrietschool. Dorpers vragen zich af of deze gebouwen voor het dorp geen monumenten zijn. Nota bene, als je oudere gebouwen tijdig sloopt krijg je nooit een monument. 

Gebouw Erica, ook wel genoemd de 1e Gemeenteschool (en later Margrietschool), werd in 1871 gebouwd, mede door een bijdrage van 1000 gulden van mr. Pieter Loopuyt. Hiervoor had op deze plaats, sinds 1836, een houten directiekeet met één lokaal, gediend als lagere school voor de kinderen in Koegras en Callantsoog. Dit gebouwtje wordt wel de eerste bestaansreden genoemd voor het ontstaan van Julianadorp. 

De Prinses Margrietschool is met bouwjaar 1968 veel minder oud, maar veel oud dorpers hebben hier op school gezeten en het gebouw heeft een karakteristieke uitstraling. 

Wat maakt een monument een monument? De leeftijd en uitstraling spelen zeker een rol maar meer dan dat heeft een monument een historische waarde. De gemeente Den Helder kent Rijksmonumenten, Rijks beschermd stadsgezicht, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Informatie kunt u vinden onder de volgende links:

Beeldbepalende panden

Gemeentelijke monumenten
Monumentenregister

Van de stad weten we dat veel historische en beeldbepalende gebouwen zijn gesloopt. Hoe gaan we dat op het dorp voorkomen? Hierover wil de BVJ met de gemeente in gesprek gaan. Inventariseren wat waardevol is, waarom en hoe we gebouwen kunnen behouden en een andere invulling kunnen geven. Wilt  u hier over mee denken? Meld u dan bij de BVJ. 

Vorige Alle nieuwsberichten Volgende

Delen op