Lid worden

Belbus Julianadorp (vervolg)

Belbusinitiatief vervolg november 2023

Het is alweer bijna een jaar geleden dat we met het bericht kwamen dat een kleine werkgroep onderzoekt of een belbusinitiatief een optie is om een mogelijk gat in het openbaar vervoer te dichten. Inmiddels heeft de werkgroep een aantal opties onderzocht. Julianadorp heeft mogelijkheden voor verbetering, het initiatief heeft echter dringend vrijwilligers nodig om het idee verder naar uitvoering te kunnen brengen. 

Eén optie is aansluiten bij het belbusinitiatief van Hollands Kroon. Hier is al een buurtbus en belbus actief en de stichting die dit initiatief trekt heeft plannen om het inzetgebied te vergroten naar de kop van Noord-Holland, boven de lijn Hoorn- Alkmaar. Echter het advies van de gemeente Den Helder is om daar nog niet bij aan te sluiten maar eerst te starten met een lokaal buurtbus-initiatief.  

Een buurtbus biedt uitbreiding van het bestaande openbaar vervoer, creëert extra lijnen met vaste opstappunten die aansluiting geven op bestaand openbaar vervoer. De buurtbus concurreert het minst met bestaande vervoersdiensten en kan worden opgenomen in de dienstverlening van Connexxion met diverse voordelen zoals o.a. het gebruik van de apps voor de rijtijden, betaling met OV-chipkaart en roosteren van chauffeurs door Connexxion. Een buurtbus kan de opmaat vormen voor een belbusinitiatief en de deur openzetten voor samenwerking met andere initiatieven zoals in Hollands Kroon. 

Een belbus is voor vervoer van deur tot deur en heeft een loketfunctie nodig die vraag op aanbod aansluit. Een belbus valt niet onder openbaar vervoer en is ook geen taxi. Met een lidmaatschap en meerdere gebruikers in de auto/bus als de rit dezelfde kant op gaat, is het een broodje speciaal. Met taxibedrijven moeten wel afspraken gemaakt worden om elkaar niet te beconcurreren maar elkaar aan te vullen. 

De BVJ schrijft het initiatief van Belbus Hollands Kroon niet af maar omdat het opgang brengen van zo’n groot initiatief veel uitdagingen geeft, neigen we mee te gaan in het advies van de gemeente om eerst te onderzoeken wat nodig is voor een buurtbus. Een buurtbus is de eerste logische stap om de kwaliteit van het openbaar vervoer te verbeteren. Welke lijn of lijnen nodig zijn zal een onderzoek (enquête) moeten uitwijzen. Het idee is dat meer dorpers dichterbij kunnen opstappen en met de buurtbus aansluiting kunnen vinden op het bestaand openbaar vervoer en nu niet bereikbare locaties.  

Hiervoor dient nog wat werk te worden verricht door de werkgroep. Leuk werk maar de groep is nu nog te klein en heeft dringend enthousiaste vrijwilligers nodig. Het gaat niet om veel tijd, gemiddeld een uur per week, maar als de groep geen versterking krijgt zal het initiatief helaas voor de finish stranden. Vindt u het leuk om iets voor uw gemeenschap te doen en echt iets te kunnen betekenen, meld u aan bij secretaris@deBVJ.nl 

 

Vorige Alle nieuwsberichten Volgende

Delen op