Lid worden

Realisatie campus Julianadorp

Julianadorp – Scholen aan Zee, Stichting Meerwerf en gemeente Den Helder hebben donderdag hun handtekening gezet onder een intentieverklaring voor Campus Julianadorp. Door de verhuizing van de Prinses Margrietschool en een kinderopvang naar het Junior College wordt de campus één plek waar kinderen van nul tot en met zestien jaar naar school kunnen. Speerpunt voor de realisatie is medio 2025.

De eerste plannen voor een onderwijscampus in het dorp werden twee jaar geleden al gemaakt. Nu de krabbels zijn gezet, staat niets de realisatie van Campus Julianadorp meer in de weg. Thuisbasis van de campus wordt de Akkerbouwstraat, pal naast het Junior College. Campus Julianadorp moet een centrale plek worden waar voorzieningen, sportclubs, onderwijs en kinderopvang samenkomen. “Je ziet dat de scheidslijnen tussen basisscholen en voortgezet onderwijs beginnen te verdwijnen”, licht wethouder Pieter Kos toe. “Als je die scholen bij elkaar brengt, kun je veel meer gepersonaliseerd onderwijs brengen. Kinderen in Den Helder verdienen minstens een net zo goede kans als andere kinderen in het land.”

En zo neemt de Prinses Margrietschool in augustus 2025 haar intrek in een gloednieuw gebouw pal naast het Junior College. In het schoolpand komt ook een kinderopvang. “Ons plan van eisen voor het nieuwe gebouw ligt al klaar”, licht Nils van Heijst, bestuurder van Stichting Meerwerf Basisscholen, toe. “Daarin is het wel essentieel dat alle verschillende leeftijdsgroepen op de campus hun eigen, veilige basis hebben. Aan de andere kant willen we ook dat de oudere leerlingen de jongere leerlingen kunnen helpen. Zo leren ze heel veel van en met elkaar.”

Betere overgang
Van Heijst licht toe dat de stap van de basisschool naar de middelbare school nu nog best groot kan zijn. “Ze zijn soms wat zoekende. Soms gaat dat goed, maar soms nemen kinderen ook een verkeerde afslag”, meent Van Heijst. “Wij hopen doordat hier als het ware één school gaat ontstaan, die overgang veel beter verloopt voor kinderen.” Door de samenwerking kunnen sommige basisschoolleerlingen al vervroegd vakken van de middelbare school volgen en vice versa. Zo is niet alles helemaal nieuw als leerlingen naar de middelbare school gaan.

Niet alleen de Prinses Margrietschool verhuist richting het Junior College, ook ONS (Ontspanning, Natuur en Sport) Julianadorp heeft grootse plannen in Julianadorp Oost. Veel sport-, spel- en recreatievoorzieningen, zoals het complex van JVC, zijn er vanaf 2025 gevestigd. Daar wil Campus Julianadorp van profiteren door er bijvoorbeeld buitenonderwijs te geven. Gesprekken tussen de partijen daarover lopen.

Bovenbouw
Momenteel biedt het Junior College alleen nog onderwijs in de onderbouw aan, maar het doel is om er op den duur ook bovenbouw te faciliteren. “Dat is een grote wens van de gemeente, maar dat is ook een ingewikkelde”, vertelt wethouder Kos. “Je hebt te maken met regionale afspraken, maar uiteindelijk willen er naar toe dat je hier je hele onderwijsperiode kan genieten. De reden om dat te doen wordt steeds groter. Julianadorp groeit als kool.” Ook Van Heijst ziet doorgroei naar de middenbouw als een mooi toekomstperspectief. “Nu moeten de leerlingen na het derde leerjaar naar Den Helder. Hoe mooi zou het zijn als je ook hier examen kunt doen.”

Bron: Regio Noordkop/Peter Rus

Vorige Alle nieuwsberichten Volgende

Delen op