Lid worden

Grip krijgen op onze omgeving, wie helpt ons?

Het lijkt erop dat het college met medewerking van de raad goedkeuring kan geven aan elk initiatief tot uitbreiding van toeristische huisvesting rond Julianadorp. De omgevingsvisie blijkt dat onvoldoende te kaderen. Maar al die dorpers betrokken bij het opstellen van die visie, hadden die dit voor ogen? Hoe zit het dan met andere belangrijke zaken voor het dorp. Actie blijkt nodig.

In het artikel ‘Hebben we nog grip op onze toekomst? (’Toekomst Julianadorp • Belangen Vereniging Julianadorp (debvj.nl)  gaven we een beeld van hoe de vlag ervoor staat met de omgevingsvisie in zijn huidige status. De eerste visie, de ‘Structuurvisie Julianadorp 2005-2020’ was veel concreter, het lijkt dat in de jaren daarna de opvolgende visies minderzeggend zijn geworden.

De uitdaging bij het opstellen van een omgevingsvisie is om alle gevolgen van verandering mee te nemen zowel ruimtelijk, economisch en sociaal. Op alle vlakken moet balans blijven bestaan. Wat levert de verandering op, ten koste van wat en wat betekent de verandering voor de eigenheid, de pit van Julianadorp als gemeenschap?

Eén van de doelen van de omgevingswet is “het zorgdragen voor een balans tussen het benutten van de leefomgeving en het beschermen van die omgeving, door meer samenhang en meer ruimte voor maatwerk en inspraak”. Een goed doordachte visie maakt het dus voor onze bestuurders gemakkelijker om iets te vinden van nieuwe initiatieven.

Welke actie lijkt nodig? Een omgevingsvisie Julianadorp 2.0 die concreter is met aandacht voor het woon- en leefklimaat van de dorpers, duurzaam ten aanzien van de eigenheid van het dorp, evenwichtig in verhoudingen zoals tussen toeristen en dorpers, tussen groen en bebouwd, tussen verkeer en asfalt, etc. Ook een groen-/watervisie en een wandel-/fietsvisie zouden mooie toevoegingen kunnen zijn waar al bestaande werkgroepen aan kunnen bijdragen. Het omgevingsplan (het vroegere bestemmingsplan) dient goed aan te sluiten op de visie. Zonder voldoende bewonersinbreng komt er nooit een goed evenwichtig plan!

De BVJ roept dorpers op om bij te dragen in deze herijking van de bestaande visie en het vormgeven aan het omgevingsplan. We zoeken mensen voor de klankbordgroep, dus mensen die inhoudelijk mee willen denken over wat belangrijk is voor ons dorp. Daarnaast zoeken we ook mensen voor het schrijfteam. Hiervoor zou het goed zijn als u zich wilt verdiepen in de materie of er zelfs al kennis van heeft. Maak uw interesse kenbaar via ons e-mailadres info@debvj.nl en wij nemen contact met u op.

Vorige Alle nieuwsberichten Volgende

Delen op