Geen pas op de plaats nodig met verplaatsing van Lidl in Julianadorp

24 september 2019

JULIANADORP

Een pas op de plaats of een zoektocht naar een andere locatie voor de Lidl in Julianadorp komt er niet. Daarvoor is de procedure voor de supermarktverplaatsing al in een te vergevorderd stadium.

Zoveel werd maandagavond duidelijk in de commissie Stadsontwikkeling en Beheer, waar het bestemmingsplan voor de ’miniverhuizing’ van de supermarkt als hamerpunt richting de raad werd gestuurd. Zowel Rinus van der Gaag (Behoorlijk Bestuur) als Leo Bekker namens winkeliersvereniging De Riepel stelde echter een pas op de plaats voor. Om de besluitvorming even te parkeren, in afwachting van de aanstaande ontwikkeling van het Loopuytpark en eerst de alom gedeelde zorgen over de verkeerssituatie in het dorp beter in ogenschouw te nemen.

Belofte

Suggesties om uit te kijken naar een andere plek voor ’de nieuwe Lidl’ werden door wethouder Keur eveneens afgedaan als een gepasseerd station. ,,Deze procedure is door u in 2017 gestart, met een belofte aan Lidl. Met als boodschap: ’goed plan, ga ermee aan de slag’. Als we nu op de rem trappen, zijn we een onbetrouwbare gemeente. Zouden we deze procedure terugnemen, dan heeft dit mogelijk juridische gevolgen. Dezelfde procedure uit 2017 vroeg er niet om om parallel naar een andere locatie te zoeken. We zetten in op een zichtlocatie.’’

Valt de verplaatsing van de supermarkt los te zien van de verkeerssituatie op de Schoolweg en Loopytpark? Daarover liepen de menigeen uiteen. Dat de huidige infrastrctuur, met het smalle bruggetje tussen De Riepel en Lidl als voornaamste pijnpunt, niet voldoet, daarover was eensgezindheid. Tegenstanders wezen daarbij op onderzoek van de supermarkt zelf, dat uitgaat van een toename met 1100 verkeersbewegingen in de toekomstige situatie. Met toenmende toerisme en meer inwoners als extra zorg op dit vlak. ,,Je kunt het een niet los zien van het ander’’, stelde inspreker Andre Holman, voorzitter van Belangen Vereniging Julianadorp (BVJ). ,,Als we op deze locatie bouwen, zit je er voor twintig jaar aan vast. Als je nu kijkt naar andere opties, kunnen veel verkeersproblemen worden opgelost.’’

De wethouder ziet in de Lidl-aanvraag en de verkeersproblematiek twee afzonderlijke dossiers. Als kortetermijnoplossing onderzoekt Keur of er geen nieuwe bewegwijzering kan komen, zodat automobilisten wordt gewezen op een alternatieve route.

Parkeerterrein

De supermarkt wil een nieuw, duurzaam gebouw gaan neerzetten. Met negentig vierkante meter winkeloppervlakte meer. Mocht het haalbaar zijn en geen overlast veroorzaken, dan toont Lidl zich bereid om het nieuwe parkeerterrein 24 uur per dag open te houden voor onder meer bezoekers van het Loopuytpark.

bron Helders Dagblad

Delen op
Vorige

Volgende